Vegan Fiesta Hellas

Απαντήσεις σε Κριτικές κατά των Βίγκαν

Παρακάτω απαντάμε σε απορίες ή κριτικές που μπορεί να έχουν κάποιοι για την συμπεριφορά κάποιων βίγκαν.

Η σελίδα αυτή θα ενημερώνεται συχνά, οπότε παρακαλούμε όπως επιστρέψετε και αργότερα για να δείτε απαντήσεις σε περισσότερα θέματα.
Επίσης ενδέχεται να τροποποιηθούν απαντήσεις που έχουν ήδη γραφτεί, ώστε να γίνουν πιο κατανοητές ή να προστεθούν πληροφορίες.

Τελευταία ενημέρωση: 23 Οκτωβρίου 2022

Αν θέλετε να μας στείλετε κάποια απορία ή σχόλιο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Αν έχετε άλλες απορίες για τον βιγκανισμό, παρακαλούμε όπως δείτε και τις παρακάτω σελίδες:

Βιγκανισμός & Υγεία
Βιγκανισμός & Περιβάλλον
Βιγκανισμός & Ηθική
Βιγκανισμός – Τρόπος Ζωής
Απαντήσεις σε Μιμίδια κατά του Βιγκανισμού

Οι βίγκαν είναι περίεργοι.

Οι βίγκαν τρώνε ότι μπορείς να φας και εσύ: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια κτλ.
Απλά επιλέγουν να μην τρώνε ζωικά παράγωγα. Δεν υπάρχει κάτι περίεργο σε αυτό.
Μερικές φορές ο τρόπος που προσβάλλουμε κάποιο άλλο άτομο αντικατοπτρίζει τις ανασφάλειες και αυτά που φοβόμαστε να παραδεχτούμε για τον εαυτό μας. Αυτό ονομάζεται ψυχολογική προβολή (στην ουσία, όποιος κοροϊδεύει τους άλλους, κοροϊδεύει τον εαυτό του). Οπότε μήπως κατά βάθος καταλαβαίνεις ότι το να τρως ζωικά παράγωγα είναι το περίεργο; Το να αλέθεις αμύγδαλα και να προσθέτεις νερό, δεν είναι περίεργο. Αλλά το να φυλακίζεις μια αγελάδα, να την γονιμοποιείς τεχνητά και να της παίρνεις το μητρικό γάλα για να το πιεις, αυτό πράγματι είναι περίεργο.
Τώρα, αν κάποιοι βίγκαν έκαναν ή είπαν κάτι ασχέτως του βιγκανισμού, το οποίο σου φάνηκε περίεργο, τότε αυτό μπορεί να είναι μια πεποίθηση των συγκεκριμένων ατόμων. Το να βγάζεις συμπεράσματα για όλους τους βίγκαν με βάση την συμπεριφορά κάποιων συγκεκριμένων ατόμων είναι μια λογική πλάνη που ονομάζεται βεβιασμένη γενίκευση.

Κάποιοι βίγκαν είναι πολύ επιθετικοί και έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και δεν θέλω να ανήκω σε ένα κίνημα με τέτοια άτομα.

Κάθε βίγκαν που θέλει να δει έναν κόσμο καλύτερο, έχει τις δικές του πεποιθήσεις, πιστεύω, εμπειρίες και έχει το δικό του τρόπο να προωθεί το βιγκανισμό.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως κάποιος προσπαθεί να σου δείξει πόσο ευχάριστα περνάει σαν βίγκαν και πόσο εύκολο είναι. Δεν δείχνει ότι έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, αλλά προσπαθεί ευγενικά να σε εμπνεύσει για να προσπαθήσεις και εσύ να δοκιμάσεις μερικά βίγκαν πιάτα.
Κάποιοι πηγαίνουν σε διαμαρτυρίες και φωνάζουν. Το ίδιο κάνουν και οι αντιρατσιστές και οι αντιφασιστές. Όλοι όσοι πιστεύουν ακράδαγκτα σε έναν αγώνα για τη ζωή, με ίσα δικαιώματα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, αντί να τους κατηγορήσεις, είναι καλύτερα να προσπαθήσεις να έρθεις στη θέση τους και να καταλάβεις ότι μπορεί να αντιδρούν έτσι γιατί μπορεί να έχουν πέσει θύματα μπούλινγκ (δες άρθρο στα αγγλικά – βίγκαν παιδί αυτοκτονεί μετά από μπούλινγκ που δεχόταν επανειλημμένα στο σχολείο του, επειδή ήταν βίγκαν – https://tinyurl.com/y2ekdzuj), ή να έχουν ζήσει από κοντά τον πόνο των ζώων και από την αγανάκτησή τους να μην έχουν άλλη υπομονή μέχρι να δουν τον κόσμο να αλλάζει.
Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι το να μιλάνε ήρεμα στον κόσμο για τον βιγκανισμό και τις επιπτώσεις της κρεατοφαγίας στα ζώα και το περιβάλλον, δεν θα τους κάνει να καταλάβουν πόσο σημαντικό και σοβαρό είναι αυτό το θέμα.
Αντί λοιπόν να γυρίσεις την πλάτη σου και να δείξεις ότι έχουν δίκιο που είναι τόσο δύσπιστοι, μπορείς να κάτσεις και να τους ακούσεις και να τους αποδείξεις έτσι ότι είσαι ξεχωριστός και ότι νοιάζεσαι.
Και πάλι, οι βίγκαν (οι περισσότεροι, γιατί παντού και πάντα θα υπάρχουν εξαιρέσεις) δεν έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, αντιθέτως πιστεύουν ότι είναι ίσοι με τα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη, γι’ αυτό και ξοδεύουν τον χρόνο τους για να μιλούν για τα δικαιώματα των πλασμάτων αυτών.

Αν οι βίγκαν είναι επιθετικοί, πόσους βίγκαν συζυγοκτόνους, κλέφτες, βιαστές, δολοφόνους έχεις δει στις ειδήσεις;
Αντιθέτως βλέπουμε κτηνοτρόφους και κρεατοφάγους δολοφόνους:

Όταν βλέπεις κακοποιούς στις ειδήσεις, θέλεις να σταματήσεις να ανήκεις στη φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, φύλο, ποδοσφαιρική ομάδα κτλ που είναι και αυτά τα άτομα; Όχι, γιατί ξέρεις ότι η συμπεριφορά τους εκπροσωπεί τον εαυτό τους και την ανατροφή τους και όχι το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκουν. Το ίδιο λοιπόν και με τον βιγκανισμό. Μπορείς να είσαι μέρος του και ας μην συμφωνείς με την συμπεριφορά των υπολοίπων που τον ασπάζονται (οι οποίοι στην τελική μόνο αγνές προθέσεις έχουν).
Σε όλα τα κινήματα και τρόπους ζωής μπορεί να υπάρχουν άτομα με των οποίων το σκεπτικό να διαφωνείς.
Για παράδειγμα, είχε γίνει στο Σύνταγμα μια διαμαρτυρία κατά των γυναικοκτονιών που γίνονται στην Ελλάδα και μεταξύ των συγκεντρωμένων υπήρχε και ένα πλακάτ που έγραφε “Ας πεθάνει κι ένας άντρας”.
https://www.tanea.gr/2022/08/03/greece/sygkentrosi-gia-tis-gynaikoktonies-sto-syntagma/
Σίγουρα αυτό δεν είναι ένα ώριμο σύνθημα. Όταν είδες το σύνθημα αυτό, σταμάτησες να υποστηρίζεις τα δικαιώματα των γυναικών;
Όχι, άρα μπορείς να υποστηρίζεις τον βιγκανισμό, ακόμα και αν διαφωνείς με την συμπεριφορά κάποιων συγκεκριμένων βίγκαν.

Το να κρίνεις ή να απορρίπτεις ένα κίνημα λόγω του ότι δεν σου αρέσουν κάποια άτομα σε αυτό, είναι ρατσισμός.
Και είναι ακόμα χειρότερο όταν αναλογιστούμε ότι αθώα πλάσματα είναι που θα την πληρώσουν από αυτήν την απόφαση.

Και από την πλευρά των ζώων στα σφαγεία, ποιος θα ήταν ο πιο επιθετικός, αυτός που ενδιαφέρεται για τη ζωή σου, ή αυτός που πληρώνει για να σου αφαιρεθεί, ώστε να απολαύσει μια περιττή γεύση;

Κάποιοι βίγκαν μας αναγκάζουν να βλέπουμε ακραία βίντεο με σφαγές ζώων, τα οποία μπορούν να μας προκαλέσουν τραύμα.
Θα έπρεπε να παίρνουν το θέμα πιο ήρεμα και να μας προσεγγίζουν ευγενικά. Διαφορετικά χάνουν το δίκιο τους.

Ως κάτοικοι αυτού του πλανήτη και συγκάτοικοι των ζώων, είναι υποχρέωσή μας να ενημερωνόμαστε για τις επιπτώσεις που έχουν σε αυτά οι καταναλωτικές μας επιλογές.
Αν οι βίγκαν έλεγαν ότι τα ζώα πεθαίνουν για να τα τρώμε, τότε ο άλλος απλά θα φανταζότανε ένα ωραίο λιβάδι (σαν αυτά που δείχνουν οι προπαγάνδες των διαφημίσεων των ζωικών προϊόντων) όπου τα ζώα ζουν ευτυχισμένα και όταν πεθάνουν από γηρατειά, το σώμα τους δίνεται για να γίνει κρέας. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ζημία στην επιχείρηση.
Και εμείς, η ομάδα που έφτιαξε αυτήν την ιστοσελίδα, μπορεί να ξέραμε για την χορτοφαγία και από πιο πριν, αλλά την ακολουθήσαμε μόνο αφού είδαμε κάποιο ντοκυμαντέρ από σφαγεία, όπως το Earthlings, το οποίο ευχόμαστε τώρα να είχαμε δει πολύ νωρίτερα.
Μερικές φορές χρειάζεται μια σκληρή δόση αλήθειας για να “ξυπνήσει” κάποιος.

Καμπάνιες κατά του καπνίσματος δείχνουν μαύρους πνεύμονες, βγαλμένους από το σώμα ατόμων που πέθαναν από το κάπνισμα. Καμπάνιες κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ δείχνουν άτομα που είχαν ατύχημα και έχουν πλέον παραλύσει.
Καμπάνιες κατά των ναρκωτικών δείχνουν άτομα με παραμορφωμένα πρόσωπα και λιπόθυμα ή/και νεκρά.
Εκεί γιατί δεν λέει κανείς τίποτα; Γιατί δεν γίνονται διαμαρτυρίες με το σκεπτικό ότι αυτές οι καμπάνιες μπορούν να προκαλέσουν εφιάλτες στα παιδιά;
Γιατί δυστυχώς ο άνθρωπος ακόμα δεν έχει αναγνωρίσει ότι και οι ζωές των ζώων έχουν αξία.

Επίσης, αν ισχυρίζεσαι ότι ο άνθρωπος είναι παμφάγο ζώο και ότι ακολουθούμε τον κύκλο της ζωής, γιατί έχεις πρόβλημα να βλέπεις αυτά τα βίντεο;

Αν κάποιος ήθελε μια προσωπική χάρη από σένα (π.χ. να του δώσεις λεφτά, να του κάνεις μια δουλειά κτλ) και απαιτούσε να δεχτείς, ενώ σου φερόταν με αγένεια, τότε ναι, αυτό το άτομο χάνει το δίκιο του.
Αλλά οι βίγκαν μιλάνε για τα ζώα, δηλαδή για χάρη κάποιου άλλου.
Οπότε το δίκιο δεν είναι των βίγκαν για να το χάσουν – είναι των ζώων και δεν έχεις δίκιο αν τους το στερείσαι.
Είναι ειρωνικό να κάνεις κριτική σε κάποιον που θέλει να διορθώσεις μια λάθος συμπεριφορά που προκαλεί κακοποίηση των ζώων και καταστροφή του περιβάλλοντος. Θα έπρεπε απλά να την είχες ήδη διορθώσει.
Αυτό λέγεται εκτροπή και είναι ένας ψυχολογικός αμυντικός μηχανισμός για να τραβήξετε την προσοχή από πάνω σας και να αποφύγετε να παραδεχτείτε ένα λάθος ώστε να μην μειωθεί η εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας.

Δυστυχώς όσο ήρεμα ή επίμονα και να προωθούμε κάποια ηθική συμπεριφορά, π.χ. το να μην καπνίζουμε σε δημόσιους χώρους, να μην πετάμε γόπες και σκουπίδια έξω από κάδους κτλ, κάποιοι απλά δεν πρόκειται να ακούσουν.
Όταν κάποιος σου λέει ότι κάτι που κάνεις είναι λάθος, ειδικά αν δεν σου αρέσει ο τρόπος του και η εμφάνισή του, πράγματι μπορεί να έχεις τάσεις να κάνεις το αντίθετο από αυτό που σου λέει, για να αισθανθείς ότι εσύ είσαι υπό έλεγχο και ότι έχεις τη δύναμη να χειριστείς τα αισθήματα αυτού που σου μιλάει.
Αυτό όμως είναι μια εγωιστική και ανώριμη συμπεριφορά.

Στην τελική, πρέπει να αναρωτηθείς, το πρόβλημα που έχεις είναι πράγματι με την συμπεριφορά κάποιων βίγκαν, ή με την ενοχή που νιώθεις στην συνείδησή σου; Αν π.χ. έλεγες σε κάποιον βίγκαν ότι τα φυτά νιώθουν πόνο και του έδειχνες βίντεο που τα κόβουν, δεν θα ένιωθε καμία ενοχή, καθώς γνωρίζει ότι είναι ένα αβάσιμο επιχείρημα. Αν έχεις πρόβλημα με τα βίντεο σφαγών, πρέπει να σταματήσεις να χρηματοδοτείς αυτά που φαίνονται στα βίντεο και όχι να προσπαθήσεις να σταματήσεις αυτόν που θέλει να δείξει την αλήθεια στον κόσμο.

Αν παγιδευόσασταν σε ένα ερημικό νησί και υπήρχαν μόνο ζώα τριγύρω, τι θα κάνατε;

Ότι θα έκανες και συ αν παγιδευόσουν σε ένα ερημικό νησί και υπήρχαν μόνο παιδιά τριγύρω (και δεν υπήρχαν ούτε ψάρια στο νερό).

Αν βρισκόσασταν μέσα σε ένα σπίτι που φλέγεται και υπήρχε ένας άνθρωπος και ένα ζώο, ποιον θα σώζατε;

Ιδανικά θα προσπαθούσαμε να σώσουμε και τους δύο. Αν η κατάσταση δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο και θα έπρεπε να σώσουμε μόνο τον έναν, τότε θα παίρναμε μια απόφαση ανάλογα με το ποιον είναι πιο ασφαλές να πλησιάσουμε, με το ποιος θα συνεργαστεί καλύτερα, με το ποιες είναι οι προσωπικές μας σχέσεις με αυτούς και με το τι θα έχει να προσφέρει γενικά ο καθένας αν σωθεί.
Για παράδειγμα, δεν θα σώζαμε έναν βιαστή ή δολοφόνο, αλλά θα σώζαμε το κατοικίδιό μας. Δεν θα προσπαθούσαμε να σώσουμε ένα ζώο πολύ βαρύ ή άγριο, αλλά θα σώζαμε έναν συγγενή μας. Ή μπορεί η κατάσταση να φαινόταν τόσο επικίνδυνη που δεν θα είχε νόημα να προσπαθήσουμε να σώσουμε κάποιον. Ή, μερικές φορές σε επικίνδυνες καταστάσεις και κάτω από την πίεση του χρόνου, μπορεί το ένστικτό μας να αντιδράει περίεργα, οπότε θα παίρναμε κάποια απόφαση που δεν φαίνεται λογική. Όπως και να έχει, εφόσον δεν είμαστε τώρα σε αυτήν την κατάσταση και δεν έχουμε ποτέ βρεθεί σε κάποια παρόμοια (και πιθανότατα να μην βρεθούμε ποτέ), ούτε ξέρουμε σίγουρα τι θα κάναμε, ούτε έχει νόημα να το συζητάμε, καθώς κάθε άτομο μπορεί να δώσει διαφορετική απάντηση.

Προφανώς το όλο θέμα αυτής της ερώτησης είναι να μας κάνετε να πούμε ότι επιλέγουμε να σώσουμε το ζώο, ώστε να φανούμε μισάνθρωποι και να έχετε έτσι μια δικαιολογία για να κρίνετε το βιγκανισμό.
Οι βίγκαν όμως όταν μιλάνε για τα δικαιώματα των ζώων, δεν το κάνουν με το σκεπτικό ότι τα ζώα αξίζουν περισσότερο από τους ανθρώπους, αλλά το κάνουν για να δείξουν ότι τα ζώα έχουν επίσης αξία.

Αν εσύ βρισκόσουν σε ένα σπίτι που φλέγεται και υπήρχαν δύο μωρά, ένα άσπρο και ένα μαύρο, ποιο θα έσωζες; Αν υπήρχε σύζυγος και συγγενής σου, ποιον θα έσωζες;

Και εσείς οι βίγκαν όταν κυκλοφορείτε, σκοτώνετε έντομα. Όταν πλένεστε, σκοτώνετε μικροοργανισμούς στο σώμα σας. Και για τα φυτά που τρώτε, χιλιάδες έντομα και τρωκτικά έπρεπε να σκοτωθούν.

Ο βιγκανισμός είναι η φιλοσοφία και τρόπος ζωής που στοχεύει στο να μειώσει όσο πιο πολύ γίνεται κάθε μορφή εκμετάλλευσης των ζώων. Κανείς δεν είναι τέλειος. Και δυστυχώς ούτε ο βιγκανισμός.
Κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος, αλλά έμπνευσή μας θα πρέπει πάντα να είναι να γίνουμε όσο καλύτεροι γίνεται.
Και να αφήσουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκαμε.

Το να λες “δεν έχει νόημα να κάνω κάτι, γιατί το πρόβλημα δεν θα λυθεί τελείως” είναι μια λογική πλάνη ματαιότητας, που λέγεται πλάνη της Νιρβάνα.
Για να δεις αν ένα επιχείρημα στέκει ηθικά, ο καλύτερος τρόπος είναι να φανταστείς αν κάποιος το χρησιμοποιούσε εναντίον σου.
Αν κάποιος επρόκειτο να σε χτυπήσει, με την αιτιολογία ότι δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει η κακοποίηση στον κόσμο, θα το δεχόσουνα;

Όταν έχεις φτάσει στο σημείο να κάνεις μια τέτοια σκέψη (όπου συνειδητοποιείς ότι οι πράξεις σου έχουν αρνητικές συνέπειες στους άλλους), έχεις 3 επιλογές:

  • να ξεχάσεις ότι είπες και να φανείς έτσι ανώριμος και υποκριτής, εφόσον θα συνεχίσεις να προκαλείς μεγάλη ζημιά
  • να βάλεις τέλος στη ζωή σου για να σταματήσεις να προκαλείς ζημιά
  • να προσπαθήσεις να ζεις όσο πιο οικολογικά γίνεται και να προτρέψεις και τους άλλους να κάνουν το ίδιο

Προφανώς διαλέγουμε και σου προτείνουμε μόνο την τελευταία επιλογή.

Γιατί πάτε συνέχεια να μιμηθείτε πιάτα που έχουν κρέας και τους δίνετε ονόματα όπως βίγκαν λουκάνικο, μπέργκερ, μπιφτέκι κτλ; Σίγουρα σας λείπουν οι εποχές που τρώγατε κρέας.

Αυτό το κάνουμε κυρίως για τα άτομα που αρνούνται να γίνουν βίγκαν.
Εφόσον δεν νοιάζονται για τα ζώα, για το περιβάλλον και την υγεία τους, τουλάχιστον ας νοιαστούν για την τσέπη τους και ας καταλάβουν ότι δεν θα χάσουν κάτι σε γεύση ή πολυτέλεια.

Αν προωθήσουμε το βιγκανισμό χωρίς αυτά τα φαγητά που μοιάζουν με τα παραδοσιακά, τότε θα μας λέτε ότι ο βιγκανισμός είναι βαρετός, περιοριστικός και ότι το βίγκαν φαγητό είναι άνοστο.
Και τώρα που δείχνουμε αυτά τα φαγητά, μας κατηγορείτε ότι μας λείπει το κρέας.
Αποφασίστε παρακαλώ πως θέλετε να προωθήσουμε τον βιγκανισμό.
(και όχι, το να σταματήσουμε να τον προωθούμε δεν είναι επιλογή)

Το μόνο που μας λείπει μερικές φορές από τις εποχές που τρώγαμε κρέας, είναι η ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος ήταν λιγότερο χειρότερος απ’ ότι ξέρουμε ότι είναι τώρα.

Αν θεωρείς ότι είναι φυσιολογικό να τρως ζώα, γιατί παραμορφώνεις τόσο πολύ τα κομμάτια από τα πτώματά τους και βαφτίζεις το πιάτο κάτι διαφορετικό; Γιατί λες π.χ. μπιφτέκι αντί για πτώμα αγελάδας ή μπέικον αντί για πτώμα γουρουνιού;

Και σεις κάποτε τρώγατε κρέας. Δεν γίνατε αμέσως βίγκαν. Αφήστε λοιπόν τους άλλους να γίνουν βίγκαν όταν θα πιστεύουν ότι η στιγμή θα είναι κατάλληλη για αυτούς.

Ναι, το τρώγαμε, αλλά μετά καταλάβαμε ότι ήταν λάθος και έτσι σταματήσαμε.
Έτσι αντιμετωπίζει ο κόσμος τα λάθη του:
-τα αναγνωρίζει
-τα παραδέχεται
-απολογείται για αυτά
-τα διορθώνει
-βοηθάει/προστατεύει τους άλλους να μην τα κάνουν, ώστε να γλυτώσουν αργότερα αυτό το πικρό αίσθημα ενοχής

Τώρα είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, επειδή έχουμε διορθώσει αυτά τα λάθη και πράγματι αισθανόμαστε άσχημα που τα είχαμε πράξει και προσπαθούμε να επανορθώσουμε για αυτά και να αποτρέψουμε και άλλους από τα να συνεχίζουν να τα πράττουν.
Αν ρωτήσεις ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, θα σου πει “μακάρι να ήμουν πάλι νέος, αλλά να έχω τα μυαλά που έχω τώρα”, “μακάρι κάποιος να με απέτρεπε από τα λάθη που έκανα”, “μακάρι να ήξερα το σωστό χωρίς να έπρεπε να κάνω το λάθος”. Ίσως και εσύ σκέφτεσαι αυτά τα πράγματα.
Αυτό είναι το συναίσθημα λύπης και μετάνοιας που προσπαθούμε να γλυτώσουμε στους άλλους και εφόσον αυτό το συναίσθημα είναι τόσο βαρύ και τοξικό, προσπαθούμε όπως μπορούμε.
Επίσης, δεν βλέπουμε κάποιο νόημα στο να λάβουμε κριτική για μια πολύ παλιά συμπεριφορά που πλέον δεν μας αντικατοπτρίζει.
Αν δεν μπορείς να καταλάβεις αυτή τη λογική, τότε σου λέμε:
-ή συγχαρητήρια που ήσουν πάντα αλάνθαστος (σαρκασμός)
-ή συλλυπητήρια για την ανώριμη αντίδραση τοξικών ανθρώπων που αντί να λένε “πρέπει και εγώ να γίνω καλύτερος”, προσπαθούν να φέρουν τους άλλους σε χαμηλότερο επίπεδο για να αισθανθούν καλύτερα για τις ανασφάλειές τους.

Λέτε ότι δεν τρώμε κρέας ωμό, αλλά ούτε εσείς τρώτε ωμό φαγητό.

Το επιχείρημα είναι ότι αν πράγματι είσαι από τη φύση σου παμφάγο ζώο όπως υποστηρίζεις, τότε θα έπρεπε να μπορείς να τρως ωμό κρέας, όπως τα άλλα παμφάγα ζώα. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορείς να κάνεις.
Αντιθέτως, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς μπορούμε να τα τρώμε ωμά και δεν αρρωσταίνει από αυτά ο οργανισμός μας, το οποίο είναι το όλο επιχείρημα για να δείξει ότι είμαστε εκ φύσεως χορτοφάγα ζώα.
Τώρα, αν επιλέγουμε να βράζουμε μακαρόνια, φακές, όσπρια κτλ είτε γιατί μας αρέσουν στη γεύση, είτε επειδή πιστεύουμε ότι έχουν υψηλή θρεπτική αξία, είναι άλλη συζήτηση το αν θα έπρεπε ή όχι να καταναλώνουμε τέτοια τρόφιμα. Αντίθετα με τα ζωικά παράγωγα, η παραγωγή των τροφίμων αυτών δεν προϋποθέτει την σκόπιμη δολοφονία αθώων όντων.
Δεν σου ζητήθηκε να γίνεις ωμοφάγος, αλλά αν ενδιαφέρεσαι για αυτόν τον τρόπο ζωής, μπορείς να ελέγξεις ωμοφαγικές ιστοσελίδες.

Οι βίγκαν είναι μισάνθρωποι.

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θέλει να ζει με μίσος στη ζωή του.
Οι βίγκαν μπορεί να θυμώνουν κάποιες φορές με την συμπεριφορά και τις φτηνές δικαιολογίες που χρησιμοποιούν κάποιοι για να μην γίνουν βίγκαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μισάνθρωποι.
Ευχή των βίγκαν δεν είναι να πάθετε κάτι κακό. Απλά θέλουν να ενημερωθείτε και να σταματήσετε να γίνεστε οι ηθικοί αυτουργοί στη φυλάκιση και κακοποίηση αθώων πλασμάτων.
Αντί να τους κατηγορείτε, προσπαθήστε να σκεφτείτε γιατί μπορεί να αισθάνονται έτσι και γιατί είναι τόσο αφοσιωμένοι στο να μιλάνε για τα δικαιώματα των ζώων.
Μακάρι να μην υπήρχε κανένα κακό στον κόσμο και να μην χρειαζόταν να μπαίνουμε σε τόσο κόπο.
Ένας άνθρωπος χωρίς ανθρωπιά και χωρίς συμπόνια για τα ζώα και το περιβάλλον δεν είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος. Οπότε το πρόβλημα δεν είναι αν οι βίγκαν είναι μισάνθρωποι, το πρόβλημα είναι ότι πολλοί μη-βίγκαν είναι στην ουσία “μισοί-άνθρωποι”.

Ο βιγκανισμός είναι απλά μια μόδα και θα περάσει.

Μόδα είναι ένα ρούχο ή ένα χτένισμα.
Ο βιγκανισμός είναι ένα ηθικό κίνημα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζει να εξελίσσεται.
Αλλά και να τον λέτε μόδα, τότε λέμε καλύτερα μια μόδα συμπόνοιας, παρά μια παράδοση κακοποίησης.